HypnoBirthing and more

Makkelijker, veiliger en comfortabeler geboorte geven is mogelijk. Dat bereik je door niet de pijn als uitgangspunt te nemen, maar aandacht te geven aan wat een geboorte werkelijk inhoudt. Een goede voorbereiding en voorlichting zijn dus van groot belang. Een HypnoBirthing cursus is een uitstekende basis om met (meer) vertrouwen geboorte te geven.

HypnoBirthing is ontwikkeld door Marie Mongan in. In 1989 verscheen haar boek “HypnoBirthing, a Celebration of Life” en sindsdien heeft deze visie met bijbehorende cursus de wereld veroverd, inclusief Nederland en dus Groningen.

Ik heb al vele ouders mogen begeleiden middels deze Hypnobirthing and more cursus zoals ik het zelf noem, vanwege de vele extra’s die ik aanbied (zie Mijn achtergrond).  Daarnaast gaat het niet alleen om de informatie,  maar ook dat jij en je partner er achter komen wat jullie specifiek nodig hebben voor een passende geboorte. Mijn cursus wordt zo gewaardeerd, omdat er een warm en persoonlijk contact is, waarin ruimte is voor alles wat zich aandient.

Omdat het een hele persoonlijke cursus is, bied ik het alleen aan als privécursus. Aanstaande ouders geven aan dat ze dit erg prettig vinden. Het nadeel dat je geen andere zwangeren ontmoet, weegt ruimschoots op tegen het comfort en de intimiteit die de privécursus brengt.

De HypnoBirthing cursus gaat er van uit dat een vrouw die goed voorbereid is op de geboorte, zowel fysiek, mentaal als spiritueel, haar kindje gemakkelijker, comfortabeler en op een minder pijnlijke manier geboren kan laten worden. Pijn en angst werken remmend op het geboortelichaam en dus de geboorte zelf.

Inhoud HypnoBirthing cursus

 • diepe ontspanning en zelf-hypnose
 • speciale ademtechnieken
 • visualisaties en affirmaties
 • de angst – spanning – pijnspiraal
 • praktische informatie, waaronder de fysiologie van het (geboorte) lichaam en het opstellen van de geboortewensen
 • beperkende gedachten en angsten loslaten
 • het lichaam voorbereiden op een gezonde geboorte ( voeding, houdingen, massage)
 • samen voorbereid zijn op de komst van jullie kindje
 • rol van de geboortepartner
 • samen contact maken en een band opbouwen met het kindje in je buik
 • positieve geboortefilmpjes bekijken

Kortom, een inzichtelijke, aangename cursus, waarin de aanstaande mama én papa worden voorbereid op een voor hen passende, prettige geboorte. Daarmee geven ze hun kindje een gezonde start en creëren ze een positieve geboorte ervaring waarin liefde een belangrijke rol speelt.

Voor meer informatie: www.hypnobirthing-nederland.nl of www.hypnobirthing.com

Uitgangspunten van HypnoBirthing

 • Geboorte is volkomen normaal, natuurlijk en gezond voor gezonde vrouwen en hun gezonde baby’s. Het is geen medische gebeurtenis, maar een intense levenservaring.
 • HypnoBirthing gaat over moeders EN vaders en hun baby’s. Vaders spelen een belangrijke rol bij de geboorte van hun kindje. Het is een familie die een kindje op de wereld zet en ouders hebben het recht om dat op een liefdevolle en kalme wijze te doen.
 • HypnoBirthing gaat over vrouwen die leren hun natuurlijke geboorte instincten in te zetten.
 • HypnoBirthing gaat over geïnspireerde ouders, die leren verantwoordelijkheid te nemen voor het geboorteproces.
 • HypnoBirthing gaat over ouders die in hun kracht staan en die hun baby verwelkomen in de wereld en de geboorte ervaring krijgen die ze wensen

Mijn achtergrond

mongan_thumbnail

In oktober 2014 heb ik Marie Mongan ontmoet en de opleiding bij haar gevolgd. Als doula heb ik tientallen geboortes meegemaakt, nadat ik zelf  vier keer geboorte heb gegeven. Dat heeft me veel inzichten gegeven en die sluiten goed aan bij wat in deze cursus wordt aangeboden. Ik heb jarenlange praktijkervaring en weet dus waar ik het over heb als ik aanstaande ouders informeer en inwijdt in alles rondom zwangerschap en geboorte. In 2011 heb ik de cursus Hypnobirthing® gevolgd met een doulaklant. In de jaren daarna heb ik diverse HypnoBirting® geboortes begeleid. Van huis uit ben ik lerares, dus heb veel ervaring met les geven.

Cursus aanbod

 • De cursus Hypnobirthing and more wordt aangeboden in 5 lessen van 2,5 uur.
 • Privé cursus: 325 euro inclusief boek en hand outs.
 • NIEUW: Combinatie cursus volgen en mijn begeleiding als doula tot aan de bevalling (zwangerschapsdoula) . Kosten: 750 euro. Voor meer info, zie de doula pagina.

Neem contact op om in overleg de vijf lessen vast te leggen.

Ervaringen van cursisten

1. Een soepele en rustige geboorte

Onze zoon heeft ons met 40+6 eventjes laten wachten, maar toen hij er eenmaal zin in had, was hij er ook in 3,5 uur.
Ik heb heel veel gehad aan de cursus tijdens de weeën. Ik kon ze rustig en diep ademend goed opvangen. Echt in mezelf keren of diep ontspannen was niet een optie, aangezien onze dochter er de eerste 2 uur bij was. Ik zat rustig in kleermakerszit op de bank met een massagekussen in mijn rug en kon heel diep en rustig doorademen. Onze dochter was ondertussen heerlijk aan het kletsen en keuvelen naast me en onder de indruk van alles wat gebeurde. Het bevalbad werd opgezet en gevuld en zij wist dat haar broertje dan geboren zou worden. Om half 10 werd ze opgehaald en ben ik op m’n zij op de bank gaan liggen. Zo ben ik blijven liggen. Het bevalbad is nooit vol geraakt, daar is niet genoeg tijd voor geweest.

Om kwart voor 10 bleek dat er meconium in het vruchtwater zat en dat betekende dat we naar het ziekenhuis zouden moeten. Met 7 cm was hier nog wel tijd voor dacht de verloskundige. De ambulance zou komen, maar nog voordat die er was, voelde ik dat onze zoon geboren zou worden. De verloskundige was heel relaxed en zei alleen maar: “Als jij dat zo voelt, is het zo. Dan wordt het een thuisbevalling”. 3 persweeën en 9 minuten later was hij er. Hij had zo’n goede start dat de ambulancebroeder, na wat foto’s gemaakt te hebben, weer weg kon.

Ik was er de gehele bevalling heel helder bij en heb alles bewust meegemaakt. Bij de laatste heftige persweeën raakte ik wel iets in paniek en moest mijn man echt helpen met mee ademen. Het hielp heel erg om te bedenken dat de pijn goed was en een functie had. Dat heldere na kunnen blijven denken, heb ik denk ik ook echt te danken aan de cursus. Ook het aangeven wat ik voelde, op mijn lichaam vertrouwen en hier ook naar handelen heb ik aan jou te danken. Ik kon aan mijn man goed aangeven wat ik van hem nodig had, wat me tijdens de vorige bevalling niet lukte.

Ik kijk terug op een bevalling in een hele ontspannen en relaxte sfeer. Ondanks een paar complicaties (meconium in het vruchtwater, opgeslagen handje, navelstreng om de nek en aan het einde had onze zoon een te lage hartslag die ook niet herstelde) was er volledige rust bij zowel mijn man en mij als bij de verloskundige. Zij gaf ook aan het bijzonder te vinden hoe rustig wij waren en bleven en hoe fijn de sfeer was.

Nogmaals bedankt voor de fijne cursus. Ik weet zeker dat dat heel erg bij heeft gedragen aan deze rustige ervaring.

Groetjes van Tom, Meike, Sophie en Jonah

2. Blij met de cursus

We zijn nog steeds ontzettend blij dat we de cursus hypnobirthing bij jou hebben gevolgd. Het voelde zo fijn, ontspannen en plezierig en we zijn zoveel wijzer geworden dan we al dachten te zijn. Soms voelde het als een soort van relatietherapie omdat we elkaar hebben leren kennen op een nieuwe manier. Echt heel positief.

 3. Een ontspannen en rustige geboorte.

Op zoek naar een cursus ter voorbereiding van mijn tweede bevalling kwam ik op de website van Gonny over hypnobirthing terecht. Inmiddels was ik ruim 20 weken zwanger en veel aan het nadenken over mijn wensbevalling. Hoewel de zwangerschap en geboorte van onze eerste dochter zeker niet negatief was, waren er toch ervaringen die ik graag een plaats wilde geven. Daarnaast had ik ook de wens om beter te leren ontspannen en ‘uit m’n hoofd te komen’, iets wat ik zeker tijdens de rest van mijn zwangerschap en de bevalling goed kon gebruiken.

In overleg met Gonny heb ik de cursus hypnobirthing gedaan in het derde trimester, deels met mijn partner en deels alleen.

De avonden met Gonny waren een goede mix van kennis op doen, praten en het oefenen van ontspanningstechnieken. De ervaring die Gonny heeft zowel op het theoretische als praktische vlak gaven mij vanaf de eerste keer een goed gevoel. En de gezellige en open sfeer maakte dat het een avond was om naar uit te kijken en me gedurende die paar uur volledig op deze zwangerschap te richten. Iets wat met gezellige drukte thuis niet zo makkelijk is.

Al snel kon ik de geleerde ontspanningsoefeningen thuis gebruiken, door deze te doen voordat ik ging slapen, viel ik sneller in slaap en leek mijn slaap ook dieper. Tot aan de dag van mijn bevalling heb ik hierdoor goed geslapen en begon ik dus uitgerust aan mijn bevalling!

Tijdens mijn eerste bevalling werd ik overvallen door weeën die heel snel op elkaar volgenden. Destijds dacht ik dat dat door het inleiden kwam en ik hoopte dus bij de tweede keer een inleiding te kunnen vermijden en mee te kunnen gaan in de flow van de weeën die langzaam steeds sterker werden.  Hoewel ik deze keer niet ben ingeleid kwamen ook deze keer al heel snel de weeën erg snel achter elkaar, iedere 2 minuten ongeveer. Toch heb ik het deze keer heel anders beleefd. Door mijn focus en ontspanning kon ik er nu goed mee omgaan en wist ik ook beter wat ik nodig had van mijn partner en de andere aanwezigen (mijn bevalling vond plaats in het ziekenhuis). Hoewel mijn lichaam me verraste had ik de regie en kon ik steeds teruggaan naar positieve gedachten en een ontspannen houding. Door de gesprekken met Gonny en de filmpjes die we gekeken hadden, voelde/wist ik ook dat de ontsluiting snel vorderde, iets wat bevestigd werd door de verloskundige. De heftigheid van de weeën was dus niet voor niets en al na een paar uur werd onze tweede dochter geboren.

Nu, 7 weken later kijk ik nog steeds trots en met een goed gevoel terug op mijn zwangerschap en de bevalling. Omdat ik het vertrouwen in mijn eigen lichaam terug had en op durfde te komen voor mijn gevoel. De gesprekken met Gonny en de oefeningen uit de hypnobirthing methode hebben hier heel erg aan bijgedragen.

4. Voorbereiden in geboorte geven.

Vorig jaar heb ik vier miskramen gehad. De eerste miskraam heeft mij erg bang gemaakt. Ik had toen ontzettend veel pijn. Het was net een mini bevalling. Ik was daarop niet voorbereid en had geen idee hoe ik de pijn moest opvangen. Vanwege die ervaring ben ik op zoek gegaan naar een manier om weer vertrouwen te verkrijgen. Ik (en mijn man) wilde(n) ten slotte kinderen en dan weet je dat je op een gegeven moment zal moeten bevallen. Via Google stuitte ik op Hypnobirthing op een Amerikaanse website. Wat ik daarop las, klonk erg overtuigend. Je lichaam is voor een bevalling gemaakt en het is de spanning en angst die ertoe leiden dat een bevalling als “pijnlijk” / “vreselijk” wordt aangemerkt. Er werd aangegeven dat een bevalling ook iets heel moois kan zijn en dat je het niet een “bevalling” moet noemen maar “het geboortegevingproces” (je doet het samen met je geboortepartner en de baby in je).

Ik ben mij meer gaan verdiepen in Hypnobirthing en kon eerst nergens dichtbij vinden waar wij een cursus Hypnobirthing konden volgen. Toen besloot ik dat ik dan maar de zelfstudie zou doen (die kun je via internet in Amerika bestellen). Maar eerst moest ik maar zwanger “blijven”. Op dat moment had ik namelijk alleen maar miskramen. Toen ik op een gegeven moment een zwangerschap had dat goed leek te gaan, heb ik het idee van Hypnobirthing met mijn man besproken. Hij vond het allemaal erg zweverig klinken maar stond voor alles open dat mijn angst zou verminderen.

In de tussentijd was ik Gonny tegengekomen en hebben wij ons bij haar aangemeld voor de Hypnobirthing cursus. Mijn man en ik spraken onderling af dat wij naar de eerste les zouden gaan en als het te zweverig op ons over zou komen, wij met de cursus zouden stoppen. De eerste les (en de andere daaropvolgende 4 lessen) waren echter fantastisch; voor ons allebei. Hypnobirthing is niet zweverig. Tijdens de cursus hebben wij geleerd wat geboorte geven precies inhoudt, hoe het vrouwelijk lichaam dan werkt, hoe de man kan bijdragen aan het proces, hoe het geboorte geven echt iets kan zijn dat je samen kan doen, welke geboorteposities handig zijn, welke massages goed zijn, wat je kan verwachten en hoe je zo rustig / ontspannen kan worden dat je helemaal in jezelf kan keren en met het geboorte geven het beste kan omgaan.

Naast Hypnobirthing hebben wij een “normale zwangerschapscursus” gevolgd. Alles wat wij daar echter hoorden was een herhaling van een deel van hetgeen wij tijdens de Hypnobirthing cursus hebben geleerd. De delen die niet aansloten bij hetgeen wij tijdens Hypnobirthing hadden geleerd hebben wij tot ons genomen, overwogen en vervolgens hebben wij daarover een eigen oordeel gevormd. Het mooie van Hypnobirthing is namelijk dat je er voor kan kiezen alles of slechts delen ervan toe te passen.Wij zijn er klaar voor. Wij hebben zin in het geboorte geven en dat met dank aan Hypnobirthing en Gonny die de lessen op een fantastische wijze heeft gegeven. Gonny bedankt!