Verlies van je kindje en onvervulde kinderwens

Het verliezen van een kindje is een heel zwaar aspect van het moederschap/ouderschap. Ook een onvervulde kinderwens is ingrijpend. Het gewenste kind dat niet komt, ondanks alle inspanningen en offers. Onbeschrijfelijk verdriet, pijn, onvervuld verlangen, verwarring, niet-begrijpen, boosheid en leegte dienen zich aan. Een toekomst is abrupt weg.

Daarnaast is het een onderwerp dat veelal wat onderbelicht blijft. Er wordt weinig over gepraat. En men vindt al snel dat er een einde mag komen aan de rouw of het verdriet als je een kindje hebt verloren of niet zwanger raakt. Dat je mag gaan voor een nieuwe kans. De houding van de omgeving kan heel pijnlijk zijn en het gevoel versterken dat je niet gehoord en gezien wordt.

Als je een kindje verwacht, is het de bedoeling dat je het leven door gaat geven. Daar hoort de dood niet bij, dat is niet logisch en niet de bedoeling. Toch gebeurt het. Kindjes overlijden; tijdens de zwangerschap (kleine geboorte of een abortus) of tijdens of na de geboorte. Dat is ingrijpend en vraagt tijd om het je te realiseren, te rouwen en te helen.  Daarnaast blijft de waarom-vraag, het willen begrijpen waarom dit jou is overkomen. Wat je hier mee aan moet.

Voor mij is de dood altijd vanzelfsprekend een logisch onderdeel geweest van het leven. Ook toen ik zwanger was en moeder werd ben ik bewust gebleven dat het leven niet vanzelfsprekend is. Dat maakte me niet bang, maar gaf me juist heel veel rust. En deed me nog meer genieten van wat op dat moment mij gegund werd: een zwangerschap, een kind.

Mijn moeder zei altijd: “Ik heb zes kinderen en drie miskramen gehad”. Dat vond ik als kind een gênante opmerking. Niemand had het in die tijd over miskramen. Zij wel.  En ze vertelde me liefdevol over het prille kindje dat ze gebaard had. Nu ben ik haar heel erg dankbaar voor haar houding en openheid omtrent haar moederschap. Het heeft me verrijkt en me verbonden met deze drie broertjes/zusjes.

Elke zwangerschap, elke geboorte, elk kind is de moeite waard om over te hebben. Als een kindje gekomen en gegaan is, is het onzichtbaar voor de buitenwereld. Je bent en blijft ouder van dit kindje en jij bent degene die het een stem kan geven.

En als je kinderwens onvervuld blijft, is de weg naar een leven zonder kinderen lastig en pijnlijk. Een gedroomde toekomst moet je loslaten. Het traject om zwanger te raken, alle (belastende) onderzoeken, lading op intimiteit, alle inspanning om moeder te worden hebben niet dat zo gewenste kind opgeleverd. Afscheid nemen en herijken van je invulling van je leven vraagt tijd én aandacht.

Daarom luister ik graag met open hart en open mind naar jouw ervaringen rondom het moederschap. Zonder oordeel. Elke ervaring, elke verhaal is waardevol. Het kindje wordt hiermee geëerd, gezien én geliefd.

Dus, ben je moeder/ouder van een of meer kindjes die niet meer fysiek bij je zijn of heb je een onvervulde kinderwens, wees welkom voor een helend gesprek of een reading. Zodat het helderder wordt waarom ze (niet)in je leven zijn geweest en hoe je deze bijzondere manier van moederschap vorm kan geven.

Waar: bij mij thuis of online

Kosten; 75 euro per uur