Verslag van de geboorte van Mick
Last minute een doula
Ik had een super zwangerschap, maar hoe dichter de geboorte van onze zoon nabij kwam, des te spannender het werd. Dat het niet zeker was wie van de 4 verloskundigen bij de geboorte aanwezig zou zijn en het idee dat een verloskundige tijdens de geboorte komt en ook weer weg kan gaan gaf mij een onprettig gevoel. Ik wilde zekerheid en veiligheid. Bij de cursus hypnobirthing kwam de Doula ter sprake. Van wat zij ons vertelde maakten we op, dat dit wel eens de oplossing kon zijn. Dus vroegen we Sylvia de Groot (van de hypnobirthing) of zij een doula wist. Ze gaf ons het kaartje van Gonny. Mijn man zocht contact met haar toen ik 38 weken zwanger was en na het telefoongesprek was hij erg enthousiast. Toen Gonny bij ons kwam voor de kennismaking voelde het zo goed! We gingen het doen! Wanneer we wat onzeker werden belden we Gonny. Ze stond ons altijd te woord en kwam vaak langs, ook waren we welkom bij haar thuis. Ze liet mij mijn kracht zien, ik kon dit! Echt waar! Door haar voelde ik me opperkrachtig en niet dat ze steeds zei van ‘ je kan het wel’ ook door de juiste vragen te stellen en het mezelf in te laten zien. We hebben in een korte tijd een mooie vertrouwensband op kunnen bouwen. Want zoals gezegd kwamen we met haar in contact twee weken voor mijn uitgerekende datum en drie weken na ons eerste gesprek is onze zoon geboren.
De geboortedag komt dichtbij
Toen ik 41 weken was verloor ik steeds kleine beetjes vruchtwater, dus belden we de verloskundige. Die vertelde dat de vliezen gebroken waren en dat ik binnen 24 uur weeën ‘moest’ krijgen, anders mocht ik niet thuis bevallen. Dit zorgde voor aardig wat stress en maakte het wel erg spannend… Toen de verloskundige later belde met het nieuws dat ze alvast een afspraak had gemaakt in het ziekenhuis om daar onze zoon geboren te laten worden was ik helemaal in paniek. Dit wilde ik niet! Ik wilde zo graag thuis bevallen, en ik had toch 24 uur? Hoog tijd voor wat Gonny Power (zo waren we het gaan noemen). Gonny wist ons zo goed gerust te stellen en gaf ons tips over andere mogelijkheden die er waren. Gelukkig werkte de verloskundige ook mee. We spraken af de volgende dag naar het ziekenhuis te gaan en te kijken hoe het kindje het deed. Als het goed zou gaan zouden we weer naar huis mogen en daar weer 24 uur mogen ‘wachten’ op de weeën. Zo geschiedde, alles was goed met ons kindje en wij hadden verwacht dat ik dan ook thuis mocht bevallen. Dit bleek echter niet waar, miscommunicatie… Ik moest in het ziekenhuis bevallen. Huilend stond ik in de klinische verloskamer (die ze wel gezellig hadden gemaakt) tijdens de rondleiding. De volgende dag werd ik verwacht. Meteen in de auto gestapt voor nog een dosis Gonny power. Huilend ging ik haar huis binnen, en lachend kwam ik er weer uit. Ze wist de juiste dingen te zeggen om de hele situatie een positieve wending te geven, vertelde ons dat we het zelf ook gezellig konden maken!
Lachend geboorte geven
Dus de volgende dag bepakt en bezakt met (nep)kaarsjes, foto’s en de krachtwoorden die ik voor mijzelf had geschreven gingen we naar het ziekenhuis. Gonny wachtte ons op en leidde ons naar de afdeling. Meteen gingen we met z’n drieën de kamer pimpen. Grapjes over en weer, af en toe een traan maar verder zo ontspannen! De meeste vrouwen kijken raar op wanneer ik vertel dat ik het bevallen zo’n prachtige ervaring vond, dat ik geen pijn ervoer! Toen ik de verloskundige vertelde dat ik persweeën had, deed ze dit af met “wacht maar tot het echte werk begint!” zo relaxed was ik. Toen ze de kamer verliet zei ik vol ongeloof tegen Gonny: Wat ben ik nou aan het doen dan? Gonny geloofde in mij en steunde me. Ik riep steeds: “JAAAAAAAA” en Rik en Gonny riepen met mij mee. Daar haalde ik veel kracht uit, we deden dit samen. Ik ben geboorte aan het geven en ik kan dit! Ik had prachtige visualisaties van orchideeën die open en dicht gingen en mee bewogen op het ritme van de golvingen. Op den duur lukte het me dit zelf te sturen en in opperste concentratie kwam mijn kindje dichter en dichterbij. Ondertussen las mijn man de affirmaties voor die we hadden gekregen van de hypnobirthing en op de achtergrond klonk een klankschaalconcert. De sfeer was zo ontspannen en sereen, erg bijzonder. Lastig vond ik het toen ik in de beugels ‘moest’. “Probeer maar even, je kunt altijd terug”, zei Gonny. Toen ik in de beugels hing moest ik lachen. Weg was de kramp in mijn kuiten, dus zo ging ik het doen. Van de verloskundige kreeg ik nog de opmerking dat ik de eerste in haar carrière was, die haar kind er uit lachte.
Hoe logisch: een doula bij de geboorte
Gonny was wanneer ze er moest zijn en was er niet wanneer het niet hoefde zonder dat wij daar een woord over hoefden te zeggen, ze voelde het gewoon. Door haar ervaring heeft zij ons onze bevalling nog intenser laten beleven. Ze wees ons op dingen zoals het goed bekijken van de placenta, wat een prachtig ding! En ze hielp ons met de soms moeizame communicatie met het ziekenhuispersoneel. Dit alles op een positieve manier. Mijn man heeft Gonny ’s aanwezigheid zo fijn gevonden! Ze hielp hem wanneer hij onzeker werd, nam het even over wanneer hij naar de wc moest. Ik zag Rik vaak over mij heen naar Gonny kijken en wist dat Gonny terugkeek met een blik die zei: ‘Het is goed’.
Toen Mick geboren was en Gonny weer weg ging was dit zo raar! Ze hoorde er zo bij, en nu was ze weg! Maar snel mochten we haar weer verwelkomen toen ze ons het geboorteverslag kwam brengen. Ze heeft het ons voorgelezen. Huilend zaten we op de bank, wat een waardevol geschenk! En wat vergeet je al snel weer veel! Maar Gonny had alles opgeschreven en we blijven het lezen. Met veel plezier gaan we naar de doula- kindjes bijeenkomsten, en soms… hebben we nog wel eens behoefte aan een beetje Gonny power!
Lieve Gonny, Bedankt voor je kracht en wijsheid. Wat een cadeautje dat je in ons leven bent gekomen. We hebben je in ons hart gesloten. Dank je wel. Nans, Rik en Mick