Ariëlle en doula Gonny

Amélie

Twee keer bevallen met doula Gonny

Ik ben Christa en ben onder begeleiding van doula Gonny 2 keer bevallen van 2 prachtige meisjes. Er zijn voor mij meerdere redenen geweest om Gonny in te schakelen voor hulp e.d. als voorbereiding op de bevalling en tijdens de bevalling.

Waarom een doula bij de bevalling

  • Ten eerste vind ik dat een vrouw anders in relatie tot haar lichaam staat dan een man. Hij weet gewoon niet wat het is, hoe het voelt als je menstrueert of bevalt. En bevallen is nu eenmaal een grote lijfzaak! Vrouwen onderling hebben daar meer herkenning in! Waarom dan mijn moeder er niet bij gevraagd? Dat voelde te dichtbij. Bovendien hebben we geen goed contact, dat maakt het ook lastiger. Wel had mijn moeder verteld dat het zo gebeurd was. In een “poep en een scheet”. Daar moest ik me geen zorgen over maken.  Hoe dan ook, Gonny had als doula de rol van oudere, wijze vrouw die wist waar je doorheen moest als je ging bevallen. Immers, zij was zelf vier keer bevallen.
  • Ten tweede is het een aangenaam idee dat ik niet alleen gelaten werd, dat Gonny lijfelijk aanwezig was. Alleen je aanwezigheid was al fijn. Ik hoefde me geen zorgen te maken om de randvoorwaarden. Jij lette ook op mijn man Rudie en Ariëlle, onze eerste dochter van net 2 jaar. Ik schiet al gauw in de leidende rol en zorg meestal eerst voor anderen en mijn eigen emoties zijn dan pas later aan de beurt. Met de doula er bij, kon ik dat loslaten en me meer op mezelf richten.
  • Ten derde heb jij ervaring met hypnobirthing. Dat was super fijn! Je kon me er aan herinneren en door samen oefeningen te doen bleef ik in mijn rust en bleef de serene sfeer bestaan.
  • Ten vierde heb ik niet 100% vertrouwen in de verloskundige. De eerste keer maakte ik geluid tijdens de weeën en dat mocht niet van haar. Ik wilde gebruik maken van de baarschelp en daar had ze zich niet op voorbereid. Ik moest liggend bevallen en dat wilde ik niet, maar moest ik wel.

De tweede keer was de verloskundige te laat. Dat was uiteraard niet de bedoeling, maar onze tweede dochter kwam zó snel, dat de verloskundige nooit op tijd had kunnen arriveren! Het overviel ons, maar Gonny bleef rustig, begeleidde mij prima door de persweeën heen en zo is Amelie heel rustig geboren in bad.  Toen de verloskundige was gekomen hebben ze prima samengewerkt, dat was erg fijn. Toch kwam er wat spanning toen bleek dat de placenta nog niet geboren was, hiervoor moest ik volgens de verloskundige naar het ziekenhuis als deze niet snel kwam. Daardoor raakte ik wel wat van slag, maar wederom dankzij het prima optreden van Gonny kwam deze ook pijnloos eruit.

Conclusie

We hadden de verloskundige ingelicht over de aanwezigheid van een doula tijdens de eerste gesprekken, hier stond ze open voor, meer dan de andere verloskundigenpraktijk waar Arielle bij geboren was. Ook hebben we laten weten dat de verloskundige pas nodig was bij de bevalling zelf, niet uren van te voren, zodat we zelf in vertrouwen en onze eigen omgeving ons konden voorbereiden op de bevalling.

Ik heb hele fijne bevalling gehad. Ik zou wensen dat iedereen zo’n bevalling had. Geen gedoe, binnen zes uur een kindje gebaard. De cursus hypnobirthing heeft me daar ook goed bij geholpen. De aanwezigheid van Gonny voelt voor ons herkenbaar, veilig en vertrouwd.  Mijn man, uiteraard ook niet onbelangrijk in dit verhaal vond dat de bevalling een prachtig moment in zijn leven, dankzij Gonny heeft hij zich op mij kunnen concentreren en hij hoefde zich niet te richten op allerhande zaken die spelen omtrent de bevalling. Rudie kan zich geen bevalling bedenken zonder de hulp van Gonny!

Ariëlle en doula Gonny