Ruben (moeder)

Een doula is er voor jòu!

‘Een doula, wat is dat?’ Het wordt me nog vaak gevraagd als ik vertel over mijn bevalling. Elke keer opnieuw verbaast het me dat nog zo weinig mensen – vooral vrouwen – ervan hebben gehoord. Tijd om dat eens te veranderen!

Ruben is geboren op 8 mei 2008 om 8 uur ’s avonds. ’s Ochtends werd ik rond een uur 7 wakker van iets wat op weeën leek. Omdat ik Gonny niet voor niets vanuit Haren naar Zwolle wilde laten komen, wilde ik eerst nog het bezoek van de verloskundige afwachten. Maar toen die zei dat ik toch werkelijk aan het bevallen was, kwam Gonny meteen. Haar aanwezigheid maakte me meteen rustiger. Er was nu iemand die wist hoe het was om te bevallen. Want ook al was Wilko (mijn man) er helemaal voor mij, hij had ook nog nooit een bevalling meegemaakt.

De eerste weeën heb ik opgevangen met op de achtergrond de rustige muziek die Gonny had opgezet. Met een washandje depte ze zo nu en dan mijn gezicht. Ze dook mee in mijn weeën, waardoor ik ze beter kon opvangen. Ook had ze rietjes meegenomen zodat ik al liggend zo nu en dan wat kon drinken. En ze gaf me koekjes: die smaakten goed. Rond etenstijd stelde ze voor om brood te smeren, zodat Wilko ook iets te eten zou krijgen. Daar was hij de hele ochtend nog niet aan toegekomen. Maar door het breken van de vliezen en het plotselinge vertrek naar het ziekenhuis lukte dat niet meer. Tijdens de 10 minuten durende autorit naar het ziekenhuis zat Gonny naast me op de achterbank. Toen ik het ziekenhuis in ging was zij bij mij, terwijl Wilko de auto parkeerde. Op de kraamafdeling was het druk en hoewel ik had aangegeven graag pijnstilling te willen, liet een verloskundige of gynaecoloog lang op zich wachten. Gonny heeft toen gevraagd wanneer er iemand bij mij zou komen, zodat Wilko bij mij kon blijven. Tijdens de zware en pijnlijke weeën zat Wilko constant bij mij, maar toen hij even wegging, zat Gonny er. Aan de verpleegkundigen legde ze uit wat een doula is en wat zij wel en niet doet. Wilko vond haar koeken – uit ervaring weet ze dat het slim is om die bij zich te hebben – aan het eind van de dag erg lekker. Toen Ruben eindelijk geboren was, met de vacuümpomp want hij wilde er niet uit (waarschijnlijk zat zijn handje in de weg), bleef ze nog een paar uur bij mij om na te praten terwijl Wilko onze ouders en vrienden vertelde dat ons kleine mannetje er was.

De telefonische gesprekken die we in de weken voor de bevalling voerden, waren fijn. Elke keer spraken we een vast tijdstip af waarop Gonny mij belde. We hadden het over van alles. Een paar weken na de bevalling kwam Gonny weer langs. Ze had een mooi geboorteverslag gemaakt waarin stond hoe de bevalling verlopen was. Leuk om te lezen, want mijn tijdsbesef week nogal af van wat Gonny beschreef. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik Gonny heb gebeld. Als zelfstandige heb ik geen officieel zwangerschapsverlof. Het werk gaat altijd door en aan een goede voorbereiding op de bevalling kwam ik niet toe. Ik twijfelde wel: heeft een sterke en zelfverzekerde vrouw dat nodig? Bovendien is Wilko er, net als de verloskundige. En mag je van iemand die je niet kent verwachten dat zij de hele bevalling erbij blijft, hoe lang het ook duurt? Dat is nogal wat. Maar zo’n 6 weken voor de bevalling werd het me allemaal teveel en ik heb meteen een doula gezocht. Op gevoel: wat Gonny doet en vertelt op haar website sprak mij en Wilko aan. Het klikte ook tijdens het kennismakingsgesprek. Ruben is een echte ‘doulababy’: een ontspannen en blij ventje. Dus: mocht er ooit een tweede bevalling komen, dan mag – nee, moet – Gonny daar weer bij zijn!

Astrid Groothuis